Uppteckning nummer NM-AEU29687_83

Titel: Pappa min höll på att bränna pottaska ………….

Meddelare: Anders Hansson  År: 1938

Socken/stad: Torp

Pappa min höll på att bränna pottaska i Olatjärnsberget en gång. Han hade arbetat hårt och hade nio brötar färdiga. Nu var det så, att pappa hade en häst, som lade sig i åvält alla torsdagsnätter. Detta visste far min så väl av. När far hade tänt nionde bröten gjorde han sig en granrisbädd och lade sig. Ett tu tre vaknade han vid att någon stod bredvid honom och talade. Det var en lång stor käring. Ljusdalsklädd var hon i randigt förkläde och halsduk, brunögd var hon. Pappa hörde: Efter denna natt kommer aldrig fålan din att lägga sig i åvält. Och det gjorde den aldrig heller. Så stod hon länge och väntade på att han skulle säga något, men han var så åfrå, att han ej bek me sä till att säga något åt henne. Men då hon vände sig, så släpade rumpan på henne, och så gick hon förbi elden, som lyste så klart som aldrig det.

Nordiska museet. Frågelista. Sägner och memorat.